Varför behöver mitt hundfoder fiber? - GA Pet Food Partners

Alla bra husdjursägare vill se till att deras hundar är friska på insidan och utsidan. En bidragande faktor för att hjälpa en hund att uppnå detta är genom att se till att de får tillräckligt med fiber i sin kost.

Denna artikel kommer att undersöka vad fiber är och dess roll i hundmat - undersöka de olika typer av fibrer som en hund kräver och fördelarna med denna fantastiska ingrediens för hundens hälsa och välbefinnande.

Vad är fiber?

Fiber är en av tre typer av kolhydrater (de andra två är socker och stärkelse). Denna väsentliga ingrediens hjälper en hund att absorbera andra näringsämnen och håller dem mer fylliga längre. Det hjälper också en hund att bilda hälsosam avföring.

Fiberns roll i en hunds diet är viktig och avgörande för att ta hand om matsmältningssystemets övergripande hälsa. dock förbises det ofta. Fiber kommer främst från växtcellväggar, frukt- och grönsakskällor. Några av de vanligaste källorna i hundfoder inkluderar betmassa, cikoria och baljväxter.

Typer av fibrer

Det finns två typer av fibrer, lösliga och olösliga, som är fördelaktiga för att bibehålla hundens hälsa.

Olöslig fiber

Denna typ av fiber smälts inte och passerar oförändrat genom tarmen. Några exempel på olöslig fiber är cellulosa, hemicelluloser och ligniner. Olösliga fibrer stimulerar rörelse i tjocktarmen, hjälper till att bilda och passera avföring - förhindrar förstoppning. En hunds matsmältningssystem tål vanligtvis höga nivåer av olösliga fibrer. Men om det finns för mycket olöslig fiber i en kost kan detta potentiellt leda till förstoppning eller ha en laxerande effekt.

Löslig fiber

Lösliga fibrer löser sig i vatten, bildas till en geliknande substans och fungerar som en matkälla för tarmbakterierna som hjälper matsmältningen. Exempel på löslig fiber inkluderar inulin, fruktooligosackarideroch pektiner. Löslig fiber har också kopplats till glykemisk kontroll.

Fördelarna med fiber i hundmat

Att inkludera fiber i hundens mat är ett utmärkt sätt att förbättra ämnesomsättningen och hjälpa fekal rörelse genom matsmältningssystemet.

Hjälper matsmältningen

Fiber är en fantastisk resurs för en hunds matsmältningsorgan. Det fermenteras vanligtvis i fettsyra av bakterierna som finns naturligt i hundens tarm. Dessa fettsyror kan sedan användas för energiproduktion.

Att upprätthålla en hälsosam vikt

Fiber är ett bra näringsämne för att behålla hundens vikt. Fetma är en växande oro bland veterinärer och husdjursexperter. En nyligen genomförd undersökning av PDSA avslöjade att 52% av veterinärmedarbetarna identifierar fetma som en av de fem bästa välfärdsfrågorna som måste hanteras i den brittiska hundpopulationen.

Införandet av fiber i en hunds diet är ett utmärkt sätt att låta hundar känna sig mätta medan de konsumerar färre kalorier, och ofta kan högre nivåer hittas i "lätta" dieter.

Friska hundar bör äta högkvalitativ mat som innehåller både olösliga och lösliga fibrer för att säkerställa att de får alla de rätta näringsfördelarna. För att få information om vilken mat du ska mata din hund, Klicka här.

Tillbaka till kunskapscentret

Emma Hunt

GA Pet Food Partners Nutritionist för husdjur

Emma har en kandidatexamen i djurens beteende och välfärd och har därefter avslutat en magisterexamen i veterinär folkhälsa vid University of Glasgow. Efter detta arbetade hon i livsmedelsindustrin i flera år och höll sin egen fårflock innan hon började på GA 2021. Emma tycker om att träna och tävla i stark kvinna, eller umgås med sin älskade collie Lincoln.

Du kanske också gillar...

Artikel skriven av Emma Hunt