Varför finns kolhydrater i djurfoder? - GA Pet Food Partners

Varför är kolhydrater som sötpotatis i djurfoder?
En vanlig fråga är varför kolhydrater finns i djurfoder? Det finns många fördelar med kolhydrater i djurfoder; Men olika husdjursrelaterade bloggar och webbplatser verkar försämra dem. Vi undersöker bevisen som motsätter sig några av de vanligaste argumenten.

Definierade kolhydrater

Kolhydrater är en viktig del av ett husdjurs kost och en av tre kategorier av makronäringsämnen vid sidan av protein och fett i djurens dieter. Socker, stärkelse och kostfibrer är typer av kolhydrater som spelar olika roller i kosten.

Socker är den minsta och enklaste formen av kolhydrater, som med alla dieter måste sockerkolhydrater regleras i djurfoder.

Kolhydrater i foder för husdjur – Socker

Socker är den minsta och enklaste formen av kolhydrater. Den mest grundläggande formen av kolhydrater är glukos som är en monosackarid. Glukos är den viktigaste energikällan i djurceller men finns sällan i naturen. När enzymer bryter ner stärkelse blir glukos tillgänglig. Dessa små glukosmolekyler kan passera genom cellmembranet och frigöra energi när de metaboliseras. I naturen finns de flesta tillgängliga sockerarter i form av disackarider (två monosackarider sammanfogade). Exempel inkluderar; sackaros, laktos och maltos.

Kolhydrater i djurfoder – Stärkelse

Trots uppfattningen att vissa hundar bör matas med samma mat som vargar, har studier bekräftat att de kan smälta stärkelse och bryta ner dem till sockerarter som en tillgänglig energikälla. Även om katter inte har ett specifikt krav på stärkelse, kan de använda dem som energikälla. Både katter och hundar har de nödvändiga enzymerna för att bryta ner stärkelse till små molekyler, vilket kan hjälpa till att producera energi till deras celler. I det vilda skulle både katter och hundar konsumera lite kolhydrater från matsmältningskanalen hos sina bytesdjur.

Stärkelse spelar också en viktig roll i strukturen av kibble. Torrt extruderat husdjursfoder kräver en mängd strukturbildande ingredienser, som stärkelse, för att stödja kubbens form, textur och expansion.

Beroende på dess löslighet och jäsbarhet kan kostfiber ge hälsofördelar för katter och hundar

Kolhydrater i djurfoder – Fiber

Beroende på dess löslighet och jäsbarhet kan kostfiber ge hälsofördelar för katter och hundar. Lösliga fibrer löses i vatten och fermenteras i tjocktarmen. Denna typ av fiber stöder matsmältningen genom att stimulera tillväxten av nyttiga tarmmikrober genom fermentering, vilket hjälper till att minska koloniseringen av skadliga bakterier. Olösliga fibrer löser sig inte i vatten utan absorberar istället vatten när de rör sig genom matsmältningskanalen. Denna typ av fiber hjälper till att bilda en bulk som passerar genom matsmältningskanalen och hjälper till med konsistensen av avföringen. Olösliga fibrer ger inte energi och bidrar inte till viktökning. Denna typ av fiber kan användas i "lätt" dieter för att ge mättnad utan att bidra med energi.

Kolhydrater är den mest effektiva energikällan och idealisk att användas i djurfoder.

Kolhydrater mot protein och fett för energi

När man får en komplett och balanserad diet kan kolhydrater hjälpa till ge några av de viktigaste ingredienserna för en hunds lyckliga och hälsosamma liv. En hunds kropp kan bryta ner protein, fett och kolhydrater för energi. Det finns dock en skillnad mellan den energi som kolhydraterna ger och den energi som finns i fett och protein.

Kolhydrater är relativt enkla att bryta ner och extrahera energi. Din hunds kropp bryter ner kolhydrater först och bryter bara ner de andra näringsämnena när det inte finns några kolhydrater kvar.

När din hunds kropp bearbetar protein för energi måste den först bryta ner det i små kedjor av proteiner som kallas peptider, sedan bryta ner dem i aminosyror och sedan använda ännu mer energi för att bryta dessa aminosyror i glukos för energi som kroppen kan använda. Du kan läsa mer om detta på vår Research & Development-sida som diskuterar proteinhydrolys.

Även om många hundägare köper in i konceptet att mata sin hund mycket protein, är dess främsta fördel att tillhandahålla aminosyror för att bygga hundens kropp. Kolhydrater är den mest effektiva energikällan.

Tamhundar är allätare, och de bör utfodras i enlighet med detta, med kolhydrater i hundfoder som gör sin del i att hjälpa hunden att leva ett långt, lyckligt och hälsosamt liv.

här på GA Pet Food Partners, vi har ett team av experter på nutritionister som är dedikerade till att skapa de perfekta recepten för både katter och hundar. Med år av expertis och engagemang är ett husdjurs hälsa kärnan i allt vi gör.

Tillbaka till kunskapscentret

Emma Hunt

GA Pet Food Partners Nutritionist för husdjur

Emma har en kandidatexamen i djurens beteende och välfärd och har därefter avslutat en magisterexamen i veterinär folkhälsa vid University of Glasgow. Efter detta arbetade hon i livsmedelsindustrin i flera år och höll sin egen fårflock innan hon började på GA 2021. Emma tycker om att träna och tävla i stark kvinna, eller umgås med sin älskade collie Lincoln.

Du kanske också gillar...

Artikel skriven av Emma Hunt