Vilken hundmat ska jag mata min hund? - GA Pet Food Partners

En vanlig fråga från husdjursägare är "vilken diet ska jag mata min hund?". Med så många hundmatmärken att välja mellan kan det vara svårt att fatta ett beslut. Det är viktigt att veta vilka ingredienser som krävs i en hunds mat för optimal hälsa och välbefinnande. Detta påverkar inte bara matsmältningssystemet utan också hur glänsande deras rockar är, liksom deras energinivåer.

Det är viktigt att komma ihåg att en hunds kost varierar beroende på individ. Sällskapsdjur är övervägande köttätare som också äter allätande mat. En hunds mat bör dock vara både komplett och balanserad för att säkerställa att den uppfyller sina dagliga näringsbehov.

Torr hundmat

Ny forskning tyder på att detta är den vanligaste kosten som matas till hundar av sina ägare. Torrfoder för hundar utgör 71% av marknaden. En torkad diet har en låg fukthalt på cirka 8%. Maten strängsprutas i pellets, kex eller kibbles och förpackas ofta i påsar eller lådor. Kött tillsätts vanligtvis i färskt eller torkat format. En stor fördel med torrfoder är att den kan förvaras betydligt längre än våtfoder, som ofta går fortare.

Wet Dog Food

Detta motsvarar ungefär 33% av marknaden. Denna typ av mat innehåller en hög fuktinnehåll, vanligtvis kokt vid höga temperaturer för att sterilisera maten. Den förseglas sedan under tryck och packas i burkar, foliebrickor eller påsar. En fördel med våtfoder är att det kan hjälpa till att förse hunden med vätskebehov.

Rå kost

Kommersiellt beredda rå köttdieter utgör 5% av marknaden. Detta format av mat är muskelkött som ofta finns kvar på benet och lagras fryst. Många ägare använder också denna metod för att skapa egna hemlagade dieter. Denna diet kan leda till att en hund dricker mindre eftersom maten ges till hunden våt.

Hur mycket mat kräver en hund?

Mängden mat i en hunds kost beror främst på dess storlek, ras och ålder. En viktig faktor i en hunds diet är att se till att de matas med rätt portion mat. Om en hund är underviktig eller överviktig kan det leda till hälsoproblem under hela livet.

När du bestämmer hundens storlek och vikt är det viktigt att titta på kroppsformen mer än vikten. Du ska kunna känna hundens revben när du drar fingrarna över deras sida och ser en definierad midja.

valpar

Näringen som en valp får är byggstenarna för god hälsa under hela sitt liv. Valpar behöver mer kalorier och högre nivåer av vitaminer, mineraler, fetter och protein för att underlätta deras utveckling. I allmänhet är valpmat lämpliga för 4 veckor till 12 månader, även om detta inte är detsamma för varje hund.

En känslig balans mellan kalcium och fosfor är avgörande för att stödja skelettutvecklingen. Samtidigt som de också har en näringstät diet för att möta deras tillväxtbehov och ge dem energi fram till nästa måltid. Mindre raser behöver mer koncentrerade nivåer av näringsämnen, medan större valpar behöver mindre. Anledningen till detta är att olika raser når mognad i olika takt.

Vuxna hundar

Vanligtvis når en hund ett vuxenstadium mellan åldern 12-18 månader. Små och medelstora hundar behöver husdjursfoder med högre energiinnehåll på grund av att de har en snabbare ämnesomsättning. Livsmedel med högt proteininnehåll, vitaminer och mineraler är bra för mindre och medelstora hundar att hjälpa till att utvecklas.

Större hundar blir vuxna något senare, ungefär två år gamla, och för att se till att de inte lägger på för mycket vikt behöver de mat med mindre koncentrerade fetter. Deras dieter kräver mer kontrollerade nivåer av protein, energi, kalcium och fosfor för att säkerställa en stadig tillväxt. Näringsämnen som glukosamin är också viktiga för att stödja deras leder.

Seniorhundar

När en hund börjar åldras blir de mindre aktiva. Mer vila krävs och det tar längre tid att återhämta sig efter träning, medan sjukdomar och tillstånd blir vanligare. En hund som är 7 år eller äldre klassas som senior. Detta innebär att deras kost måste förändras för att inkludera högre fibernivåer och minskad olja och fetter. Fettnivåerna minskas också, samtidigt som skyddet av lederna med vitaminer och mineraler som Omega 3, glukosamin, MSM och kondroitin har högre prioritet.

Matintoleranser och allergier

Husdjursägare missförstår ofta matintoleranser som allergi, liksom att tolka tarmbesvär som allergi. Man tror att under 10% av alla allergiska reaktioner är en följd av en matallergi. En sann allergi är ett immunologiskt svar på ett proteinallergen, vilket i allmänhet resulterar i kliande hud, infektioner och till och med håravfall. De flesta allergier som ses hos husdjur beror på loppor, dammkvalster och miljöfrågor.

Veterinärpraxis kommer att kunna erbjuda allergitestning för att försöka identifiera de potentiella orsakerna till allergier.

Vilka livsmedel borde inte finnas i hundens mat?

När det gäller en hunds kost är inte allt säkert för dem att äta. Nedan är en lista över vanliga hushållsfoder som kan orsaka problem för hundar.

Chocolate

Detta är nu allmänt erkänt som en farlig praxis. Alla typer av choklad är giftiga för hundar. Om en liten mängd konsumeras kan detta leda till kräkningar eller diarré. Större mängder kan dock leda till anfall eller potentiellt dödliga.

Lök

Regelbunden lökförbrukning kan leda till en förändring av röda blodkroppar som kan leda till kronisk slöhet, blekare tandkött, försvagade lemmar och ett hjärta.

Salt

Hundar behöver en viss mängd salt i sina dieter. En diet som innehåller mycket salt kan dock leda till högre blodtryck, vilket kan leda till hjärtsjukdomar, hjärtinfarkt eller stroke. Detta ökar också njurarnas tryck.

Russin och druvor

Båda dessa livsmedel är giftiga för hundar och kan orsaka symtom som kräkningar, diarré, brist på urinering och i extrema fall njursvikt.

Kornfri hundmat

Kornfria dieter fortsätter att vara en viktig trend i sällskapsdjurindustrin. Denna form av hundmat produceras utan några korn i den och är särskilt populär för hundar med specifik matallergi.

Fördelarna med en spannmålsfri hundmat kan inkludera:

  • Mindre och mindre avföring
  • Minskning av utsläpp
  • Förbättrat hud- och pälsförhållande
  • Färre matsmältningsbesvär
  • Minskad klåda och repor

För att ta reda på hur vårt torrfoder görs här på GA Pet Food Partners, helt enkelt Klicka här för att besöka vår produktionssida.

Hur tillverkas vår torra husdjursmat?
Tillbaka till kunskapscentret

Emma Hunt

GA Pet Food Partners Nutritionist för husdjur

Emma har en kandidatexamen i djurens beteende och välfärd och har därefter avslutat en magisterexamen i veterinär folkhälsa vid University of Glasgow. Efter detta arbetade hon i livsmedelsindustrin i flera år och höll sin egen fårflock innan hon började på GA 2021. Emma tycker om att träna och tävla i stark kvinna, eller umgås med sin älskade collie Lincoln.

Du kanske också gillar...

Artikel skriven av Kate Steele