The Rise of Pet Treats - GA Pet Food Partners

The Rise of Pet Treats - Huvudbanner

I takt med att antalet husdjur ökar i hushåll över hela Europa, har detta korrelerat med en betydande ökning av inköpen av godsaker för husdjur. Enligt Pet Food Industry säger 95 % av människor att husdjur är en del av familjen, och många tror att husdjursgodis hjälper till att utveckla en relation mellan ägare och husdjur (Pet Food Industry, 2016). Den här artikeln kommer att fokusera på tillväxten av Pet Treat-sektorn på marknaden och varför husdjursägare letar efter funktionella godsaker för att hjälpa till med deras husdjurs hälsa och välbefinnande.

Marknadsdata för husdjursgodis

De senaste uppgifterna visar att över sju av tio (71%) britter är villiga att spendera mer på sitt husdjur än på sig själva. Genomsnittet som spenderas på andra saker än mat till sina husdjur är nästan 500 pund per år. Nya siffror från Euromonitor International fann att hundgodis var en av de bäst presterande kategorierna 2022, med försäljningen i detaljhandeln som ökade med 6 % till 693 miljoner pund i Storbritannien. Detta representerar en imponerande ökning av försäljningen på £187.2 miljoner sedan 2017. Rapporten förutspår också att det kommer att ske en 13.1 % ökning av försäljningen av godsaker till sällskapsdjur till 2027, med det totala förväntade värdet att nå £816.2 miljoner (Euromonitor, 2022).

Hunden matas med en sällskapsgodis

På en global skala har husdjursgodis också sett en snabb ökning av försäljningen. Mellan 2015 och 2020 ökade volymen av godsaker i tonnage världen över med 18 % för hundar och 59 % för katter. Djurfoderanalytiker förväntar sig att marknadsvärdet kommer att växa under de kommande fem åren med 5.5 % för kattgodis och 4.2 % för hundgodis (Euromonitor, World Market for Pet Care, 2022). Under 2020 växte dessutom den globala godismarknaden med 10.5 %. För sällskapsdjursföretag visar uppgifterna att marknaden för sällskapsdjursgodis erbjuder en verklig möjlighet till försäljning.

Varför har vi sett en ökning av försäljningen av godsaker till husdjur?

Godis är en av höjdpunkterna med att vara djurägare. Många ägare använder dem för att träna och ge ett fokus för att bekräfta positivt beteende. Dessutom tror många att det hjälper deras kontakt med sina husdjur. Man tror att cirka 90 procent av hundarna är motiverade av mat, vilket gör godsaker till en adekvat belöning att erbjuda.

Eftersom människor tillbringade mer tid hemma under nedstängningarna, ökade tiden med sina husdjur. Andra skaffade eller adopterade ett husdjur, särskilt i de tidigare stadierna av pandemin. Som ett resultat letade folk efter olika sätt att skämma bort sig själva, med sina husdjur inkluderade. Packed Facts drog slutsatsen att skämtrender för husdjur bidrog till ökningen av sällskapsdjursmat. Detta kommer bara att fortsätta i framtiden, med många husdjursföräldrar som vill behandla sina husdjur med en godis av högsta kvalitet. Särskilt människor i åldern 18-24 spenderar mer än det dubbla på sina husdjur än de som är över 55 år.

Eftersom de flesta djurägare återvänder till arbetsplatsen har det funnits en oro för husdjurens välbefinnande. Intressant nog tror 34% av ägarna att deras husdjurs ångest kommer att öka. Detta har sett att tillverkare av husdjursgodis har tittat på sätt att gynna ett husdjurs hälsa. Vi kommer nu att undersöka vilken roll funktionella godsaker har och hur detta segment av godismarknaden växer.

Effekten av funktionella godsaker

Under hela pandemin har människor blivit mer medvetna om sin hälsa. Detta har lett till att människor har valt mer medvetna näringsalternativ, ägnat sig åt produkter med extra funktionella fördelar och visat en vilja att adoptera och betala för produkter och tjänster som stödjer dessa välbefinnande initiativ. Detta gäller särskilt inte bara för konsumenterna själva utan också för köpare av husdjursfoder.

Funktionella husdjursgodis blir allt populärare bland husdjursägare med fokus på näring och välbefinnande. Kategorin för sällskapsdjur godis överträffar den övergripande sällskapsdjursmarknaden samtidigt som den följer många viktiga trender som humanisering, naturlig, spannmålsfri, begränsad ingrediens, funktionella ingredienser och exotiska proteiner. Precis som på sällskapsdjursmarknaden är hälso- och välbefinnande en primär drivkraft, med fler och fler djurägare som vänder sig till funktionella godsaker för att stödja deras husdjurs hälsa, inklusive, men inte begränsat till, ledrörlighet, hud och päls, immunfunktion och matsmältnings hälsa.

Dessa hälsofördelar kan levereras genom införandet av en mängd olika funktionella ingredienser. Till exempel kan ledhälsa stödjas av ingredienser som grönläppad mussla, kondroitin och glukosamin, omega-3-fettsyror samt kollagen/kollagenpeptider (Johnson et al., 2020).

Tillskott med omega-3-fettsyror har visat sig förbättra hudtillståndet inte bara hos friska hundar (Rees et al., 2001) utan även hos hundar med klåda hudsjukdomar (Logas & Kunkle, 1994), vilket gör dessa fettsyror till en populär ingrediens för hud- och pälsbehandlingar.

Nukleotider spelar en viktig roll i cellförnyelse och celltillväxt och har visat sig ha gynnsamma effekter på immunfunktion och mag-tarmhälsa. Immunceller måste snabbt öka i antal som svar på en invaderande mikroorganism och nukleotidtillskott har visat sig stödja detta hos både hundar (Romanao et al., 2007) och katter (Rutherfurd-Markwick et al., 2013). Cellerna som kantar tarmarna (epitelceller) utsätts för mycket slitage och kontinuerlig cellförnyelse krävs för att regenerera och ersätta dessa celler. Denna process som förstärks av kosttillskott av nukleotid (Domeneghini et al., 2004), hjälper till att stödja tarmarnas förmåga att smälta mat, absorbera näringsämnen och hålla ut skadliga mikroorganismer.

Prebiotika som mannan-oligosackarider (MOS), frukto-oligosackarider (FOS) och cikoria/inulin kan ge ett antal fördelar för matsmältningshälsan som ett ökande antal "vänliga" tarmbakterier och ökad produktion av kortkedjiga fettsyror – en viktig källa till "bränsle" för tarmepitelceller (Pinna & Biagi, 2014). Medan prebiotika tillhandahåller "maten" för vänliga tarmbakterier, levererar probiotiska tillskott de levande vänliga bakterierna direkt i tarmen. Förutom att ge fördelar för matsmältningshälsan kan probiotika också stimulera immunfunktionen, till exempel förstärka antikroppssvaret på vaccination hos hundar (Benyacoub et al., 2003).

Enligt en nyligen genomförd undersökning säger 70 % av husdjurskunderna att godsaker med funktionella fördelar hjälper till att spela en viktig roll för deras husdjurs hälsa (Packaged Facts, 2019). De tillfrågade letar efter godsaker som hjälper till att lösa problem eller erbjuder extra näring.

Funktionella godsaker finns i många former och storlekar. Nedan är fem populära typer av funktionella godsaker med specifika fördelar för husdjur.

Hud- och pälsbehandlingar

Huden utgör det största organet i ett husdjurs kropp och är tillsammans med hårpälsen den första skyddande barriären utifrån. Tillsammans går de hand i hand för att ge skydd och immunitet för kroppen för att förhindra att bakterier/virus kommer in i kroppen och säkerställa termoreglering. Hud- och pälsgodis hjälper ett husdjur att behålla en frisk hud och en glänsande päls. Dessutom förhindrar mjäll och främjar glans och mjukhet.

Hud och päls Pet Treat ikon

Matsmältningsbehandlingar

Att ha ett hälsosamt matsmältningsorgan är viktigt för att säkerställa att ett husdjur kan absorbera/få alla nödvändiga näringsämnen från sin mat och bidra till deras välbefinnande. Matsmältningsgodis ser ut att främja en hälsosam tarmmiljö genom att stödja tillväxten av friska tarmbakterier samt bibehålla en hälsosam tarmpassage och idealisk avföringskonsistens.

Dental behandlar

I ett försök att kanske försöka minimera kostnaderna för veterinärtandbehandlingar ser husdjursägare på funktionella godsaker som sina husdjurs första försvarslinje inom tandhälsa. Tandbehandlingar är ett bra sätt att minska tandstensuppbyggnaden samtidigt som de hjälper till att neutralisera dålig andedräkt. Enligt Packed Facts är tandbehandlingar den mest populära typen av funktionell goding, och står för 25 % av godisförsäljningen (Granderson, 2017).

Lugnande godsaker

Precis som människor är husdjur mottagliga för stress och ångest. Oavsett om det är en biologisk orsak som matsmältningsproblem och hudåkommor, eller en psykologisk orsak som nervositet eller isolering. Det finns många faktorer som kan påverka ett husdjurs stress- eller ångestnivåer. Forskning har visat att 23 % av hundägarna och 24 % av kattägarna är oroliga över sitt husdjurs ångest och stress. Lugnande godsaker ses hjälpa till att lindra stress och ångest för att naturligt hålla ett husdjur lugnt.

Immungodis

Eftersom husdjur lever längre vill ägare göra allt de kan för att behålla sina husdjurs hälsa och välbefinnande. Immunsystemet består av två typer av immunitet: medfödd och adaptiv. Dessa system skapas av ett nätverk av celler, vävnader och organ som arbetar tillsammans för att ge skydd åt kroppen. Intressant nog är 20 % av hundägarna och 21 % av kattägarna särskilt oroade över sitt husdjurs immunförsvar. Immungodis har tagits fram för att främja allsidig hälsa och välbefinnande, samtidigt som de stöder ett husdjurs immunförsvar.

Immune Pet Treat ikon

De olika typerna av godsaker

Det finns en mängd olika husdjursgodis tillgängliga på marknaden, men alla godsaker kanske inte är av högsta kvalitet. När det gäller att köpa godsaker, bör husdjursföräldrar vara uppmärksamma på vilken inverkan de kan ha på sina husdjur. Enligt PetMD bör endast 10 % av ett husdjurs dagliga kalorier komma från godsaker (Baltazar, 2013). Djurägare kan få tillgång till godsaker från ett antal platser, med många billigare godsaker som innehåller sötningsmedel, konstgjorda färger och konstgjorda konserveringsmedel. Tyvärr kan dessa typer av godsaker ha en skadlig inverkan på ett husdjurs långsiktiga hälsa och välbefinnande.

Olika typer av husdjursgodis

Som ett resultat av detta har det skett en ökning av tillverkningen av naturliga godsaker för katter och hundar. Dessa typer av godsaker är mer benägna att vara fria från sötningsmedel, konstgjorda färger eller konserveringsmedel, vilket gör dem till ett mer premiumval för husdjursföräldrar att ge till sina husdjur.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är det uppenbart att sällskapsdjurens popularitet ökar. Många djurägare ser sina husdjur som en del av familjen och tror att godsaker kan hjälpa till att utveckla en koppling mellan sig själva och sina husdjur. Ny forskning har visat att marknadsvärdet på godsaker ökar från år till år, och den brittiska marknaden kommer att stiga med 13.1 % under de kommande fem åren. Dessutom förväntas den globala hundgodismarknaden växa med 4.2 % och marknaden för kattgodis med 5.5 % under de kommande fem åren.

Det finns flera anledningar till att godismarknaden har sett en ökad försäljning. En av dem är Covid-19-pandemin, där många människor tillbringade mycket av sin tid hemma. Med detta letade folk efter sätt att skämma bort sig själva och sina husdjur, med lyxartiklar som godsaker som köptes. Dessutom, när humaniseringen expanderar till husdjursfoder, har husdjursföräldrar letat efter funktionella godsaker som kan hjälpa till att stödja deras husdjurs hälsa. Som ett resultat av detta växer detta segment på godismarknaden avsevärt, där 70 % av husdjurskunderna säger att godsaker med funktionella fördelar hjälper till att spela en viktig roll för deras husdjurs hälsa.

Tillväxten av husdjursgodis kommer utan tvekan att fortsätta i framtiden, med många olika typer av godsaker som blir tillgängliga på marknaden. Dessutom kommer tillverkare och varumärken för husdjursfoder att försöka lägga till fler sätt på vilka godsaker kan hjälpa till att stödja husdjurens hälsa och välbefinnande.

Referensprojekt

Baltazar, A. (2013, 13 januari). Hälsosamma sätt att behandla din hund. Hämtad från PetMD: https://www.petmd.com/dog/centers/nutrition/evr_dg_healthy_dog_treats

Benyacoub, J., Czarnecki-Maulden, GL, Cavadini, C., Sauthier, T., Anderson, RE, Schiffrin, EJ & von der Weid, T. (2003) Tillskott av föda med Enterococcus faecium (SF68) stimulerar immunfunktionen hos unga hundar. J Nutr, 133:1158-1162

Domeneghini, C., Giancamillo, Di., Savoini, G., Paratte, R., Bontempo, V. & Dell'Orto, V. (2004) Strukturella mönster av ileal slemhinna hos svin efter administrering av L-glutamin och nukleotid under avvänjningen period. En histokemisk och histometrisk studie. Histol Histopathol. 19:49-58

Euromonitor. (2022). Hundmat i Storbritannien. Pass.

Euromonitor. (2022). Världsmarknaden för djurvård. Pass.

Granderson, D. (2017, 5 september). Något att tugga på (alias varför husdjursägare älskar godsaker och tuggar). Hämtat från Packed Facts: https://www.packagedfacts.com/Content/Blog/2017/09/05/Something-to-Chew-On-aka-Why-Pet-Owners-Love-Treats-and-Chews

Johnson, KA, Lee, AH & Swanson, KS (2020) Näring och neutraceutika i den förändrade behandlingen av artros för hundar och katter. J Am Vet Med Assoc, 256: 1335-1341.

Logas, D. & Kunkle, GA (1994) Dubbelblindad crossover-studie med marinoljetillskott innehållande högdos eikosapentaensyra för behandling av hudsjukdom med klåda hos hund. Vet Dermatol, 5:99-104

Pet Food Industry (2016, 9 mars). 95 % säger att husdjur är en del av familjen. Hämtad från Pet Food Industry: https://www.petfoodindustry.com/articles/5695-report—say-pets-are-part-of-the-family

Pacelli, A. (2022, 17 mars). Djurägare spenderar mer pengar på sina husdjur än på sig själva, visar forskning. Hämtad från DogsTodayMagazine:
https://dogstodaymagazine.co.uk/2022/03/17/pet-owners-spend-more-money-on-their-pets-than-themselves-research-suggests

Rees, CA, Bauer, JE, Burkholder, WJ, Kennis, RA, Dunbar, BL & Bigley, KE (2001) Effekter av kosttillskott av linfrö och solrosfrö på normala fleromättade fettsyror i hundserum och tillstånd för hud och hår. Vet Dermatol, 12:111-117

Romano, V., Martinez-Puig, D., Torre, C., Iraculis, N., Vilaseca, LI & Chetrit C. (2007) Nukleotider i kosten förbättrar valparnas immunstatus vid avvänjning. J Anim Physiol Anim Nutr, 91:158-162

Rutherfurd-Markwick KJ, Hendriks WH, Morel PCH & Thomas DJ (2015) Potentialen för förbättring av immunitet hos katter genom kosttillskott. Vet Immunopath, 152 (3-4):333-40

Tillbaka till kunskapscentret

Dr Adrian Hewson-Hughes

Rådgivare för kost, livsmedelssäkerhet och innovation

Adrian tog examen från University of Sunderland med en BSc (Hons) i farmakologi och fortsatte med att arbeta i ett multipel skleroslaboratorium vid Institute of Neurology, University College London där han fick doktorsexamen. Efter flera år som postdoktor i akademin vid universiteten i Cambridge och Nottingham anslöt han sig till Mars Petcare och tillbringade 14 år i FoU vid Waltham Center for Pet Nutrition. Adrian ledde olika forskningsprojekt om smaklighet, utfodringsbeteende, näring och metabolism hos både katter och hundar, vilket resulterade i vetenskapliga publikationer, presentationer och produktinnovationer. I oktober 2018 gick Adrian med i GA, upphetsad över möjligheten att stödja den fortsatta innovation och investering som GA åtar sig att ge produkter av högsta kvalitet till våra partners och våra husdjur.

Matthew Aiken

Expert på marknadskommunikation

Matt tog examen 2017 med en kandidatexamen i Business & Management. Här upptäckte han att han hade en passion och ett intresse för marknadsföring. På fritiden tycker han om allt som är fitnessrelaterat och att vara utomhus. Han har också en fransk bulldog som heter Harley och en persisk katt som heter Bonnie Blue.

Du kanske också gillar...

Artikel skrivet av Matthew Aiken och Dr. Adrian Hewson-Hughes