För- och nackdelar med AI i detaljhandeln med husdjur - GA Pet Food Partners

För- och nackdelar med AI i husdjurshandeln

Du kanske har hört bokstäverna "AI" eller "AI Technology" som ofta används i media. Från att öppna din telefon med Face ID till att interagera med chatbots för att lösa ett problem, ökar användningen av AI-teknik. Men är detta bara ett modeord? Eller kommer det att vara något som förändrar aspekter av livet för alltid? Detta Knowledge Center-artikel kommer att fördjupa sig i vad AI är, hur AI kommer att utvecklas och fördelarna och nackdelarna med AI inom husdjurshandeln.

AI definierad

Först till kvarn, vad är AI? AI är en förkortning för artificiell intelligens. Enligt Oxfords ordbok, AI definieras som teorin och utvecklingen av datorsystem som kan utföra uppgifter som vanligtvis kräver mänsklig intelligens, såsom visuell perception, taligenkänning, beslutsfattande och översättning mellan språk. Även om AI har funnits ett tag, har de senaste framstegen inom teknik och data inneburit att AI-tekniker kan bygga system som kan utföra komplexa uppgifter.

AI kommer att utvecklas med tiden, inte bara för människor på ett personligt plan utan även för företag. Företag använder AI oftare än du anar. Från marknadsföring till kundservice och produktdesign, möjligheterna är oändliga. Men hur kan husdjurshandlare använda AI? Och vilka är för- och nackdelarna med AI i husdjurshandeln?

Hur kan AI användas i Pet Retail?

Vi känner traditionellt till djurförsäljare för att de erbjuder en unik shoppingupplevelse, är kunniga om sina produkter, förstår husdjursbehov och mycket mer. Många husdjurshandlare kanske undrar om AI kan hjälpa dem att förbättra sina erbjudanden till sina kunder. Det här avsnittet av artikeln tittar på hur AI kan gynna djurförsäljare.

Ökad effektivitet

En avsevärd fördel med AI är att göra uppgifter mer effektiva samtidigt som de tillför värde. AI drivs av bearbetad information och data för att hitta det snabbaste sättet att slutföra jobb. Detta kommer inte bara att bidra till att förbättra verksamhetens hastighet, utan det kommer också att minimera alla mänskliga fel som kan uppstå. Dave Walker, en digital marknadsförare, säger, "AI är inte bara exaktheten i data utan hur snabbt du kan få den att fatta beslut". Som djurförsäljare är lagerhantering ett exempel på hur AI kan öka din effektivitet. AI kan förutsäga framtida efterfrågan baserat på historiska försäljningsdata och trender för att förutse vilka produkter du behöver i din butik och när. Detta gör att du kan upprätthålla ett optimalt lager och se till att du inte får slut på nyckelrader eller har för mycket lager av dåliga säljare.

Ökad effektivitet - AI i detaljhandeln

Långsiktiga kostnadsbesparingar

Inledningsvis, för viss AI-teknik, kan det vara dyrt att implementera. Men med tiden kan det finnas många kostnadsbesparande fördelar. Som diskuterats ovan, om du har en mer effektiv verksamhet kan du i slutändan tillfredsställa dina kunders behov mer effektivt. För många djuraffärer är budgetering och kloka utgifter nyckeln till framgång. Djurhandlare anlitar ofta professionella fotografer, grafiska formgivare och animatörer för att hjälpa till med att marknadsföra sitt butikserbjudande. Detta kan kosta en kostnad och ibland inte ha den önskade effekten som ursprungligen angavs. Med AI är det nu möjligt att skapa bilder och tillgångar genom att tillhandahålla dina krav. AI kommer sedan att skapa lämpliga foton baserat på dina sökord för att hjälpa ditt reklammaterial, både fysiskt och online. En win-win för husdjurshandlare som vill spara pengar.

Content Creation

Ibland kan det vara svårt att komma på idéer om innehåll. Här kan AI gå in och ge den inspiration du behöver, oavsett om det gäller bloggartiklar, inlägg på sociala medier, nyhetsbrev eller annat innehåll du skapar.

Fysiska djuraffärer har ofta en onlinenärvaro med webbplatser eller sociala mediekanaler för att hjälpa till att driva försäljning i butik. Ett fantastiskt sätt att visa upp din expertis som djuraffär är att ha en onlineblogg på din webbplats. Att använda ett AI-chatbot-verktyg kan hjälpa till att brainstorma en lista med ämnen; allt du behöver göra är att ge det ett sammanhang, och det kan hjälpa dig att ge dig idéer.

Under tiden, när det gäller inlägg på sociala medier, kan AI-verktyg brainstorma inläggsidéer, hashtagsförslag och bildtexter på några sekunder. Dessutom kan den också analysera befintligt innehåll och använda detta för att skriva engagerande inlägg på sociala medier.

Samtidigt som den ger inspiration kan den också skapa blogginnehållet åt dig i en stil som du behöver/bestämmer. En extra fördel med att använda ett AI-verktyg för att skriva allt blogginnehåll är hur mycket tid det sparar. För det första behöver du inte skriva innehållet; det kan göras på under trettio sekunder av AI. För det andra kommer tiden att forska om ett ämne att minska kraftigt. Det är viktigt att notera att när AI:n skapar innehållet bör detta kontrolleras för att säkerställa att tonfallet är korrekt.

Identifiera trender på marknaden

Alla företag kommer att generera data oavsett storlek. Stora företag anlitar dataanalytiker för att ge värdefulla insikter och identifiera förbättringsområden. Men med den ökande närvaron av AI ser vi större företag som använder AI för att hjälpa dem.

För många djuraffärer är det inte ett alternativ att anlita dataanalytiker på grund av de betydande kostnader som följer med detta. För närvarande kommer många djuraffärsägare att identifiera trender på marknaden genom att läsa industritidningar. Med den ökande närvaron av AI kan husdjurshandlare använda detta för att analysera sina egna data och hjälpa till med prognoser och förutsägelser.

Vilka är riskerna med AI i husdjurshandeln?

Som du har läst har AI många fördelar inom husdjurshandeln. Men det finns också risker när man vill utnyttja tekniken. Det här avsnittet kommer att fokusera på utmaningarna med AI i detaljhandeln med husdjur.

Brist på autenticitet och känslor

Brist på autenticitet - AI i detaljhandeln

När det gäller effektivitet är AI ett fantastiskt verktyg som kan hjälpa alla företag. Det saknar dock autenticitet och känsla när det kommer till att producera innehåll. AI baserar sina beslut på vad som har hänt tidigare och kan inte skapa nya idéer. När vi fattar beslut som människa tar vi hänsyn till känslor. Omvänt kan AI inte göra det och fattar bara beslut baserat på parametrar som har tillhandahållits. När det kommer till återförsäljare av husdjur är äkthet och känslor avgörande. Att interagera med samhället är en stor del av det som gör djuraffären framgångsrik, och med det kommer känslan. Ofta har djuraffärsägare en stor passion för vad de gör och försöker hjälpa varje kunds behov som kommer in i butiken.

Förlust av varumärkesidentitet

Att bygga en bra varumärkesidentitet spelar en viktig roll för att skilja ditt företag från konkurrenterna på marknaden. Den representerar visuellt kärnvärdena och kommunicerar vad djuraffärens varumärke handlar om. Många husdjurshandlare använder AI för att hjälpa till med innehåll på sina webbplatser, sociala medier, e-post och nyhetsbrev. Detta kan vara fördelaktigt eftersom det kan bidra till att förbättra hastigheten med vilken innehållet skapas. AI förlitar sig dock på data för innehåll, vilket innebär att tonfallet och varumärkesidentiteten snabbt kan förloras. Som husdjurshandlare vill du att kunderna ska få kontakt med ditt varumärke och att ha massor av AI-genererat kan skjuta upp dem. Enligt en AI-driven kundtjänstplattform som kallas Tydius, var endast 36.9 % av läsarna övertygade om att AI-genererad text skapades av en människa. Detta visar att det fortfarande är en bit kvar innan det kan vinna folks förtroende.

Ändringar av arbetsroller

Ändringar av jobbroller - AI i detaljhandeln

När AI utvecklas ökar också ökningen av automatiserade uppgifter. Detta kommer oundvikligen att leda till förändringar i arbetsroller för människor. Vissa analytiker har varnat för att AI kan ersätta aspekter av arbetsmarknaden, vilket kan vara sant för specifika jobbroller i framtiden. Utvecklingen av AI är dock en fantastisk möjlighet för människor att fokusera sina ansträngningar någon annanstans eller lära sig nya färdigheter. Ett exempel på hur AI kan förändra husdjurshandlares jobbroller är de system där kunderna köper sina produkter. Traditionellt har kunderna betjänats av en butiksarbetare vid kassan. Som vi har sett i stormarknader kan självutcheckningar bli framtiden för husdjurshandlare om de implementerar AI.

Etiska problem

Ett stort bekymmer för många med användningen av AI är etik. Som framhållits i den här artikeln förlitar AI sig på data för att prestera; detta kan ibland inkludera personliga uppgifter om personer som lagras. Dessutom finns det etiska farhågor relaterade till arten av innehållet som AI skapar och den data den hämtar. Vi har alltid förlitat oss på att människor använder sitt omdöme om integritet. AI, å andra sidan, kan helt enkelt ses som innehåll att posta utan att ta hänsyn till eventuella konsekvenser som kan uppstå. AI handlar inte om människors dataskydd, bara om att använda data för att utföra en uppgift. När det gäller husdjurshandlare som vill implementera AI är kundernas datasekretess av största vikt.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kommer AI att utvecklas i det moderna samhället. Tro det eller ej, vi använder redan AI mer än vi tror, ​​från att öppna din telefon med Face ID till att interagera med chatbots för att lösa ett problem. Även Spotify, Amazon och Netflix använder AI i stor utsträckning för att hjälpa till med sökningar eller personliga rekommendationer. AI kommer bara att utvecklas över tiden, inte bara för människor på en personlig nivå utan även för företag.

För återförsäljare av husdjur finns det flera sätt att använda AI för att hjälpa dem med den dagliga driften av verksamheten.

För det första representerar AI en utmärkt möjlighet att förbättra effektiviteten eftersom den kan utföra en specifik uppgift mycket snabbare än en människa. För det andra kan AI spara kostnader för husdjurshandlare på lång sikt eftersom de kan minimera mängden arbete som de lägger ut till fotografer, grafiska designers, bloggskribenter etc. Dessutom är AI bra för att skapa innehåll. Många husdjurshandlare har bloggar på sina webbplatser eller sociala medier; om du behöver idéer kan detta vara till hjälp. Utan tvekan är ett annat proffs med AI att identifiera trender på marknaden. Djurhandlare kan använda AI för att övervaka om försäljningen har ökat och tillämpa effektiva lagerhanteringsverktyg.

Även om AI har många fördelar, finns det också några nackdelar som husdjurshandlare bör vara medvetna om.

När det kommer till att producera innehåll kan det vara väldigt robotiskt och sakna äkthet och känsla. Detta är en viktig faktor för husdjurshandlare eftersom att bygga en gemenskap är en stor del av shoppingupplevelsen. Förlust av varumärkesidentitet är en annan utmaning eftersom AI förlitar sig på data för innehåll, vilket innebär att kunder kan ha svårt att få kontakt med ditt varumärke utan känslor. Vissa analytiker tror att AI kommer att leda till förändringar i jobbroller; detta kan vara sant för djuraffärer som vill implementera självutcheckningskassor istället för en arbetare vid kassan. Slutligen finns det många etiska problem kring AI, främst när det gäller lagring av data och hur detta används för att bilda AI-innehåll.

Referensprojekt

Rajnerowicz, K. (2023, 6 juli). Människan vs AI-test: Kan vi se skillnaden längre? Hämtad från Tidio: https://www.tidio.com/blog/ai-test/

Tillbaka till kunskapscentret
Matthew Aiken, marknadschef

Matthew Aiken

Expert på marknadskommunikation

Matt tog examen 2017 med en kandidatexamen i Business & Management. Här upptäckte han att han hade en passion och ett intresse för marknadsföring. På fritiden tycker han om allt som är fitnessrelaterat och att vara utomhus. Han har också en fransk bulldog som heter Harley och en persisk katt som heter Bonnie Blue.

Du kanske också gillar...

Artikel skrivet av Matthew Aiken