Supermat för hundar i rampljuset - GA Pet Food Partners

Superfood för hundar - kvinna som matar sin hund

Djurfoderindustrin ser en ökning av ägare som vill att deras husdjur ska ha ingredienser i deras foder som direkt gynnar dem. I takt med att husdjursägare blir mer medvetna och kunniga om vad de matar sina husdjur, ger det djurfodermärken en fantastisk möjlighet att skilja sig från konkurrenterna och sticka ut på marknaden. Till exempel, supermat för hundar är en funktion som blir allt mer populär i hundfoderformuleringar. Detta Kunskapscenter artikeln sätter superfoods för hundar i rampljuset genom att fokusera på vad superfoods är, varför de blir populära i hundmat och fördelarna med superfoods för hundar.

Vad är supermat för hundar?

Inom samhället och media har ordet "supermat" blivit allt vanligare de senaste åren.

Även om superfoods (oavsett om det är för människor eller hundar) inte definieras exakt, kan de ses som livsmedel som ger en överlägsen nivå av en eller flera näringsämnen och/eller naturligt förekommande föreningar som är fördelaktiga för hälsan. Dessutom kan man anse att supermat ger en hälsofördel utöver andra livsmedel och utöver att bibehålla vardagens hälsa.

Torrt hundfoder med superfoods

När det kommer till superfoods för hundar kan många superfoods som är populära bland människor också säkert läggas till hundmat. Och i många fall visar studier att supermat för hundar kan ge många av samma fördelar som för människor i många kroppssystem genom både antioxidanter och antiinflammatoriska egenskaper.

Varför har det skett en ökning av superfoods i hundmat?

Från smoothies till sallader, superfoods ligger i framkant av de senaste mänskliga mattrenderna och visar inga tecken på att blekna. Det finns en drivkraft för människor att leva hälsosammare, längre, och som sådan tar människor positiva steg för att öka sin hälsa och välbefinnande genom maten de äter. De tittar mycket närmare på ingredienserna som anges på förpackningen, och genom att forska på nätet gör de mer välgrundade val om vad de äter och vad de vill konsumera. Denna trend blir också mer utbredd på sällskapsdjursmarknaden, där ägare tar sina husdjurs hälsa och välbefinnande på större allvar än någonsin tidigare. Dessutom har trender som humanisering och premiumisering sett att ägare vill att deras matval för husdjur ska likna deras egna.

Fördelar med superfoder för hundar

Pumpa, morot, spenat, grönkål, papaya, tomat och sparris innehåller olika nivåer av en eller flera karotenoidföreningar (antioxidant) såsom α-karoten, β-karoten, lykopen, β-kryptoxantin, lutein och zeaxantin (Tanprasertsuk et al., 2021). Tre av dessa karotenoider (α-karoten, β-karoten och β-kryptoxantin) är kända som provitamin A-karotenoider, vilket betyder att de kan omvandlas till vitamin A som spelar en viktig roll i normal syn. Dessutom kan karotenoider vara fördelaktiga för friska ögon och syn eftersom de absorberar ljus (vilket leder till mindre ljusskador) och fungerar som antioxidanter som kan skydda näthinnan och linsen från oxidativ skada.

Fördelar med superfoder för hundar

En studie på friska vuxna beaglar som fick en diet kompletterad med en blandning av antioxidanter inklusive lutein, β-karoten, zeaxanthin och astaxanthin, under en sexmånadersperiod visade förbättrad näthinnefunktion under mörka och ljusa förhållanden samt minskade förändringar i brytningsfel jämfört med hundar. matas med en komplett och balanserad kost utan antioxidanttillskott (Wang et al., 2016).

Studier har också visat att karotenoider i kosten, särskilt β-karoten och lutein, har gynnsamma effekter på både humoral (t.ex. ökad antikroppsproduktion mot vaccination) och cellmedierad (t.ex. ökad proliferation av lymfocyter när de stimuleras) immunsvar hos hundar (Chew). et al., 2000; Kim et al., 2000)

Polyfenoler är en annan familj av antioxidanter som finns i flera frukter, bär, grönsaker och örter, inklusive blåbär, granatäpple, persilja, gurkmeja, grönkål, sparris, spenat och broccoli (Tanprasertsuk et al., 2021) som har visat sig ha gynnsamma effekter i hundar. Till exempel ökade slädhundarnas antioxidantstatus signifikant efter träning när kosten dagligen kompletterades med 20 g färska blåbär under två månader (Dunlap et al., 2006). Förutom antioxidantegenskaper fann en annan studie att kosttillskott med blåbärsextrakt gav en antiinflammatorisk effekt (minskat uttryck av inflammatoriska gener) hos friska hundar (Sgorlon et al., 2016).

Den karakteristiska gyllengula färgen hos gurkmejapulver beror på närvaron av curcumin, som har studerats omfattande för dess potentiella antioxidant- och antiinflammatoriska fördelar. Två studier av curcumintillskott till hundar med tecken på artros fann minskningar i uttrycket av gener förknippade med inflammation (Colitti et al., 2012; Sgorlon et al., 2016).

Granatäppleextrakt har visat sig skydda hundars blodkärlsceller från oxidativ skada (Ripoll et al., 2012), vilket visar starka antioxidanter och cytoprotektiva effekter som kan hjälpa till att upprätthålla friska blodkärl hos hundar. En annan studie fann att införandet av ett granatäppleskalextrakt i kosten för friska hundar förbättrade antioxidantstatus och även ökade koncentrationerna av kortkedjiga fettsyror (SCFA) i avföringen (Jose et al., 2017), vilket tyder på potentiell tarmhälsa. förmåner. Produktionen av SCFA sänker tarmens pH, vilket hjälper till att förhindra tillväxten av skadliga mikrober. Dessutom anses smörsyra som den viktigaste SCFA med olika gynnsamma effekter på mag-tarmfunktion och hälsa (Guilloteau et al., 2010).

Sammanfattning

Sammanfattningsvis, superfoods blir allt populärare ingredienser i hundmat. Det är uppenbart att det finns stora marknadsföringsmöjligheter kring införandet av "Superfoods". Detta stöds av forskning som visade att 87 % av ägarna anser att det är viktigt att kontrollera djurfoderetiketterna för nyckelord som "hälsosamt och supermat". Det är också tydligt att superfoods har några supernäringsmässiga fördelar baserat på den forskning som gjorts hittills.

Referensprojekt

Dunlap, KL, Reynolds, AJ & Duffy, LK (2006) Total antioxidantkraft hos slädhundar kompletterat med blåbär och jämförelse av blodparametrar i samband med träning. Comp. Biochem. Physiol. A 143: 429-434.

Gasbarre, K. (2021, mars). Majoriteten av husdjursägare är "besatta" av denna mat, säger Data. Hämtad från EatThis, Not That!: https://www.eatthis.com/news-pet-owners-clean-pet-food/

Guilloteau, P., Martin, L., Eeckhaut, V., Ducatelle, R., Zabielski, R. & Van Immerseel, F. (2010) Från tarmen till de perifera vävnaderna: de multipla effekterna av butyrat. Nutr. Res. Upp. 23:366-384.

Jose, T., Pattanaik, AK, Jadhav, SE, Dutta, N. & Sharma S. (2017) Näringssmältbarhet, baktarmsmetaboliter och antioxidantstatus hos hundar kompletterade med extrakt av granatäppleskal. J. Nutr. Sci. DOI: 10.1017/jns.2017.34

Kim, HW, Chew, BP, Wong, TS, Park, JS, Weng, BBC, Byrne, KM, Hayek, MG & Reinhart, GA (2000) Kostlutein stimulerar immunsvaret hos hundar. Veterinär. Immunol. Immunopatol. 74: 315-327.

Nielsen. (2019, maj). Nielsen släpper 2:a årliga globala välbefinnanderapporten. Hämtad från Nielsen: https://www.nielsen.com/in/en/news-center/2019/nielsen-releases-2nd-annual-global-well-report/Colitti, M., Gaspardo, B., Della Pria , A., Scaini, C. & Stefanon, B. (2012) Transkriptommodifiering av vita blodkroppar efter dietadministrering av curcumin och icke-steroida antiinflammatoriska drud hos artrosangripna hundar. Veterinär. Immunol. Immunopatol. 147: 136-146.

Ripoll, C., Coussaert, A., Waldenberger, FR, Vischer, C., Ginouvès, A., McGahie, D. & Gatto, H. (2012) Utvärdering av naturliga ämnens skyddande effekter mot oxidativ stress i en nyutvecklad endotelcellsbaserad analys från hund och i analyser för att avlägsna celler utan fria radikaler. Internera. J. Appl. Res. Veterinär. Med. 10: 113-124.

Sgorlon, S., Stefanon, B., Sandri, M. & Colitti, M. (2016) Nutrigenomic activity of plant-derived compounds in health and disease: Results of a dietary intervention study in dog. Res. Veterinär. Sci. 109: 142-148.

Tanprasertsuk, J., Tate, DE & Shmalberg, J. (2021) Roller av växtbaserade ingredienser och fytonäringsämnen i hundens näring och hälsa. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. DOI: 10.1111/jpn.13626

Tillbaka till kunskapscentret

Dr Adrian Hewson-Hughes

Rådgivare för kost, livsmedelssäkerhet och innovation

Adrian tog examen från University of Sunderland med en BSc (Hons) i farmakologi och fortsatte med att arbeta i ett multipel skleroslaboratorium vid Institute of Neurology, University College London där han fick doktorsexamen. Efter flera år som postdoktor i akademin vid universiteten i Cambridge och Nottingham anslöt han sig till Mars Petcare och tillbringade 14 år i FoU vid Waltham Center for Pet Nutrition. Adrian ledde olika forskningsprojekt om smaklighet, utfodringsbeteende, näring och metabolism hos både katter och hundar, vilket resulterade i vetenskapliga publikationer, presentationer och produktinnovationer. I oktober 2018 gick Adrian med i GA, upphetsad över möjligheten att stödja den fortsatta innovation och investering som GA åtar sig att ge produkter av högsta kvalitet till våra partners och våra husdjur.

Matthew Aiken

Expert på marknadskommunikation

Matt tog examen 2017 med en kandidatexamen i Business & Management. Här upptäckte han att han hade en passion och ett intresse för marknadsföring. På fritiden tycker han om allt som är fitnessrelaterat och att vara utomhus. Han har också en fransk bulldog som heter Harley och en persisk katt som heter Bonnie Blue.

Du kanske också gillar...

Artikel skriven av Dr Adrian Hewson-Hughes och Matthew Aiken