Golden Oldies; Näring för äldre katter och hundar - GA Pet Food Partners

Hur skiljer sig en Senior Pet Food?

Valpdieter är allmänt accepterade inom branschen, med tydligt definierade näringsriktlinjer. Ändå, å andra sidan, är näringsbehoven för äldre katter och hundar inte strikt definierade av Fediaf, AAFCO eller NEO. Trots att våra husdjur spenderar proportionellt mer tid som kategoriseras som "senior" eller "geriatrisk", baseras deras näringsbehov på vuxna parametrar. Ändå kan äldre katter och hundar dra nytta av näringsförändringar som är skräddarsydda för att stödja de fysiologiska förändringar som är kända för att inträffa inom detta livsstadium.

Vad ska jag mata min äldre hund?

Senior dieter för hundar och katter är utformade för att hantera kända fysiologiska förändringar som uppstår när djuren åldras. Till exempel är aktivitetsnivåerna kända för att minska hos äldre hundar. Jämfört med unga vuxna hundar (1.5-4.5 år) var hundar mellan 7-9 år 17% mindre aktiva, medan hundar i åldern 11-14 år visade sig vara 42% mindre aktiva 1. Medan aktivitetsnivåerna minskar med åldern hos hundar verkar matsmältningseffektiviteten bibehållas 2 - dvs äldre hundar kan få energi från sina dieter lika effektivt som yngre vuxna hundar.

Tillsammans ökar dessa faktorer risken för att äldre hundar blir överviktiga om kost inte anpassas därefter. Därför bör en äldre hunddiet formulerad med ökat protein och minskat fettinnehåll, med en övergripande minskning av energiinnehåll, bidra till att bibehålla mager kroppsmassa och begränsa viktökning och fettavsättning.

Vad ska jag mata min äldre katt?

Det antas ofta att äldre katter har en tendens till fetma och att energiintaget bör begränsas som för äldre hundar. Det finns vissa bevis som stöder detta, men studier av äldre kattpopulationer tyder på att denna uppfattning är för enkel. I en stor koloni av forskningskatter ökade andelen kroppsfett markant hos dem mellan 7-12 år jämfört med vuxna katter (1-7 år) 3. En minskning av % kroppsfett sågs dock hos katter över 12 år 3.

Liknande fynd har också rapporterats i en undersökning av klientägda katter 4där mer än 60% av "mogna" katter (7-10 år) och "äldre" katter (11-14 år) klassades som "för feta". Denna undersökning visade att ca. 40% av geriatriska katter (> 15 år) ansågs vara "för tjocka" men också att cirka 40% av geriatriska katter klassades som "för tunna" - som ett resultat av inte bara fettförlust utan också muskelförlust. Protein och fettsmältning minskar hos vissa katter när de åldras, med den största förekomsten hos katter över 12 år 3. Detta korrelerar med den ökade förekomsten av fett och muskelförlust i denna ålderskategori4.

Fynden ovan pekar på olika näringsmässiga tweaks för att bäst stödja behoven hos "äldre" och "geriatriska" katter. För äldre katter (t.ex. 7+ år) är proteinrik mat med låg fetthalt det bästa för att bibehålla mager massa och samtidigt begränsa avsättningen av fett och viktökning/fetma. För "geriatriska" katter (t.ex. 12+ år) skulle en ökning av kostfett i kombination med högt protein vara lämpligt för att bibehålla kroppsvikten och mager kroppsmassa.

Som med alla livsfaser bör en ny vattenkälla alltid erbjudas. Vattenförbrukningen kan minska märkbart hos äldre husdjur. Särskilt geriatriska katter löper ökad risk för uttorkning 3. Presentation av vatten tillsammans med mat eller på flera platser kan öka förbrukningen och förhindra uttorkning.

När ska man börja mata en seniordiet?

Liksom människor åldras inte hundar och katter konsekvent, och kronologisk ålder matchar inte alltid fysiologisk ålder. Rasen är mycket inflytelserik på hundars livslängd, med små raser som förväntas överleva sina stora raser. Denna variation i livslängd gör det svårt att fastställa en exakt ålder för "äldre" hundar. Tecken på åldrande kan vara märkbara hos stora hundar så tidigt som 5 år, medan små raser kan vara så sent som 10 år. Hos katter är rasen mindre inflytelserik och åldringsprocessen är mer gradvis. En föreslagen klassificering är att katter blir "äldre" runt 7-8 år och utvecklas till "geriatriska" från cirka 12 år 5.

Eftersom ingen given åldersgräns är tillgänglig för att markera behovet av att övergå till en äldre kost, är det viktigt att övervaka individer. Att observera beteendemönster och aktivitetsnivåer kan avslöja tecken på åldrande. Är din hund "långsammare" på promenader eller mindre intresserad av lek? Förändringar i aktivitetsnivåer eller beteenden kan vara svårare att upptäcka hos äldre katter eftersom katter tenderar att vara mer stillasittande. Utvärdering av kroppsvikt och kroppskondition (BCS) är också viktiga verktyg för ägare att använda i enlighet med vanlig veterinärbedömning. Regelbunden övervakning kan hjälpa ägare att identifiera allmänna tecken på åldersrelaterade förändringar samt potentiella underliggande sjukdomar i ett tidigt skede 6

Att anpassa sig till äldre husdjur behöver inte drastiska förändringar. Till exempel, med en minskning av tandhälsan, kan konsumtionen av torrfoder bli mer utmanande. Att presentera maten över ett antal små måltider och mjukna med lite varmt vatten kan hjälpa till att behålla intaget.

Fördelar med att mata en äldre diet

Med fokus på hälsosamt åldrande är en nyckeltrend över dieter anpassade för äldre utfodring komplettering med ingredienser/näringsämnen för att stödja gemensam hälsa. Kosttillskott som grönläppad mussla (GLM) är kända för sina antiinflammatoriska egenskaper. Studier har funnit att GLM är effektivt för att lindra svullnad och smärta hos hundar med artros7,8. GLM har också använts förutom mer välbekanta ledtillskott som glukosamin och kondroitinsulfat 9.

För att komplettera önskan om mycket smältbara proteinkällor för äldre dieter är fiskbaserade dieter en vanlig trend och har den extra fördelen att de är naturligt höga i eikosapentaensyra (EPA) och docosahexaensyra (DHA). Dessa långkedjiga, fleromättade omega-3-fettsyror har visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper 10 och vara till nytta för gemensam hälsa 11.

Som hos människor kan hundar och katter visa en progressiv nedgång i kognitiv funktion med åldern. Skador på hjärnceller är gradvis men oåterkallelig, så näringsstrategier för hälsosam hjärnåldring kan vara till nytta för äldre djur. Tillskott av kosten med EPA och DHA tillsammans med B -vitaminer, antioxidanter och arginin har visat sig ge ett näringsmässigt tillvägagångssätt som kan bevara och till och med förbättra kognitiv funktion hos äldre katter och hundar 12,13.

Sammanfattning

Näring kan spela en nyckelroll för att främja ett hälsosamt åldrande. De varierande kraven på seniorstadiet kräver regelbunden översyn av kostbehov. Dieten måste alltid ta itu med utmaningarna för att bibehålla en muskelmassa och optimalt kroppsfett. Men näring kan också spela en roll för att minska de fysiologiska stressfaktorer som våra äldre sällskapsdjur upplever. I synnerhet äldre dieter kan hjälpa till att minska risken eller graden av åldersrelaterade sjukdomar. Förutom att mata en äldre kost kan rimlig anpassning till miljön och rutinen för ett åldrande husdjur hjälpa välfärden. Överväganden som ett ökat antal matningsstationer i hemmet kan hjälpa till att underhålla dagliga ransoner.

Referensprojekt

1. Zanghi, BM, Kerr, W., de Rivera, C., Araujo, JA & Milgram, NW Effekt av ålder och matningsschema på dagliga vilo-/aktivitetsrytmer hos hundar. J. Vet. Beteende. 7 (6), 339-347 (2012).

2. Harper, EJ Ändra perspektiv på åldrande och energikrav: åldrande och matsmältningsfunktion hos människor, hundar och katter. J. Nutr. 128, 2632S-2635S (1998).

3. Pérez-Camargo, G. Cat Nutrition: Vad är nytt i det gamla? Kompendera. Kontin. Educ. Öva. Veterinär. 26, 5–10 (2004).

4. Peterson, ME & Little, SE Cachexia, sarkopeni och andra former av muskelsvinn: Vanliga problem för äldre och geriatriska katter och katter med endokrin sjukdom. Purina Companion Animal Nutrition Summit, Charleston, South Carolina, 3-5 maj 2018; Peterson - Cachexia, Sarcopenia and Other Forms of Muscle Wasting.pdf (purinainstitute.com)

5. Gunn-Moore, DA Med tanke på äldre katter. Kompendera. Kontin. Educ. Öva. Veterinär. 26, 1-4 (2004).

6. Laflamme, DP Nutrition för åldrande katter och hundar och vikten av kroppskondition. Veterinär. Clin. North Am. - Liten Anim. Öva. 35, 713-742 (2005).

7. Servet, E., Biourge, V. & Marniquet, P. Waltham International Nutritional Sciences Symposia: Dietary Intervention kan förbättra kliniska tecken hos osteoartritiska hundar. J. Nutr. 136, 1995S-1997S (2006).

8. Bierer, TL & Bui, LM Waltham International Symposium: Pet Nutrition Coming of Age Förbättring av artritiska tecken hos hundar matade grönläppad mussla (Perna canaliculus) 1,2. J. Nutr. 132, 1634S-1636S (2002)

9. Lascelles, BDX et al. Utvärdering av en terapeutisk diet för kattdegenerativ gemensam sjukdom. J. Vet. Internera. Med. 24, 487–495 (2010).

10. Calder, P. Omega-3-fettsyror och inflammatoriska processer. Näringsämnen. 2, 355-374 (2010).

11. Roush, JK, Dodd, CE, Fritsch, DA, Allen, TA, Jewell, DE, Schoenherr, WD, Richardson, DC, Leventhal, PS & Hahn, KA Multicenter veterinärmedicinsk bedömning av effekterna av omega-3-fettsyror på artros hos hundar. J. Am. Veterinär. Med. Assoc. 236, 59-66 (2010).

12. Pan, Y., Kennedy, AD, Jönsson, TJ & Milgram, NW Kognitiv förbättring hos gamla hundar från kosttillskott med en näringsblandning som innehåller arginin, antioxidanter, B -vitaminer och fiskolja. Br. J. Nutr. 119, 349–358 (2018)

13. Pan, Y. et al. Kognitiv förbättring av medelålders och gamla katter med kosttillskott med en näringsblandning som innehåller fiskolja, B-vitaminer, antioxidanter och arginin. Br. J. Nutr. 110, 40–49 (2012).

Tillbaka till kunskapscentret
Emma Hunt, Junior Nutritionist för husdjur

Emma Hunt

GA Pet Food Partners Nutritionist för husdjur

Emma har en kandidatexamen i djurens beteende och välfärd och har därefter avslutat en masterexamen i veterinär folkhälsa vid University of Glasgow. Efter detta arbetade hon i livsmedelsindustrin i flera år och höll sin egen fårflock innan hon började i GA 2021. Emma tycker om att träna och tävla i stark kvinna, eller umgås med sin älskade collie Lincoln

Du kanske också gillar...

Artikel skriven av Emma Hunt