Kollagen i djurfoder - GA Pet Food Partners

Kollagen och kollagenpeptider i djurfoder

Vad är kollagen?

I naturen, kollagen är ett protein som exklusivt finns hos djur, särskilt i hud, ben och bindväv hos däggdjur, fåglar och fiskar. Strängt taget är kollagen faktiskt en familj av proteiner, och tillsammans är de de mest förekommande proteinerna hos däggdjur, som står för cirka en tredjedel av hela kroppens proteininnehåll.

NAMN "COLLAGEN" KOMMER FRÅN DET GREKISKA ORDET κόλλα "KÓLLA" SOM BETYDER "LIM" OCH SUFFIXEN "GEN" DENOTERAR PRODUKTION.

VAD GÖR KOLLAGEN?

Enkelt uttryckt tillhandahåller/upprätthåller/upprätthåller den/de strukturella integriteten hos olika vävnader och organ i hela kroppen. Olika "typer" av kollagen finns i olika vävnader i kroppen. Ändå delar alla samma grundläggande egenskap hos att ha tre polypeptidkedjor hoprullade i en trippel spiralstruktur. Kollagen typ I, II och III är av mest intresse och relevans för våra husdjurs hälsa och välbefinnande.

Kollagen av typ I är det vanligaste kollagenet och utgör mer än 90% av proteinhalten i ben och är det största kollagenet av senor (denna typ av bindväv fäster muskler i ben) och ligament (denna typ av bindväv fäster ett ben till ett annat ben som håller ihop lederna), vilket ger struktur och styrka till dessa vävnader.

Kollagen av typ I och III finns rikligt i hudens hudlager som ger strukturellt stöd samt elasticitet för att bibehålla fastheten och smidigheten hos detta organ - en mycket viktig barriär för att hålla fukt i och invaderande organismer och toxiner ur kroppen.

Kollagen av typ II är den övervägande delen av brosk, den extremt starka, flexibla och halvstyva stödvävnaden som finns vid punkter där två ben möts, vilket ger en slät yta som gör att lederna lätt kan röra sig och en "kudde" -effekt för att absorbera stötar från påverkan, särskilt på ändarna av viktbärande ben (t.ex. höft, armbågsleder).

Kollagen finns också i alla glatta muskelvävnader, blodkärl, matsmältningssystemet, hjärtat, gallblåsan, njurarna och urinblåsan, vilket håller cellerna och vävnaderna samman.

HUD & HÄLSA

Kollagen av typ I och III är viktigt för stark, frisk hud och päls.
Hjälper till att bibehålla hudens elasticitet och återfuktning.
Kan hjälpa torr, kliande hud.
Det finns olika typer av kollagen som används i hela husdjurets kropp.

GEMENSAM HÄLSA

• Kollagen av typ I och II är viktiga komponenter i brosk, ligament och senor
• Stöder starka, friska leder hos unga aktiva hundar
• Behåll rörlighet och flexibilitet hos äldre hundar

BEHÄLSA

• Kollagen av typ I utgör 90% av proteininnehållet i ben.
• Ger en ram för materialisering av ben
• Viktigt för starka, friska ben i alla livsstadier.

Hur tillverkas kollagen?

Som alla proteiner är byggstenarna för kollagen aminosyror. Emellertid har kollagen en distinkt aminosyrakomposition och sekvens, som är särskilt anrikad med glycin (Gly) och prolin (Pro) samt ett derivat av prolin, hydroxiprolin (Hyp). Dessa aminosyror har ett regelbundet arrangemang i var och en av de tre kollagenunderenhetskedjorna. Sekvensen följer ofta mönstret Gly-Pro-X eller Gly-X-Hyp, där X kan vara vilken som helst av olika andra aminosyrarester.

Alla typer av kollagen består av 3 polypeptidkedjor som formas till en trippel helix. Beroende på kollagentyp kan dessa tre kedjor alla vara identiska eller bestå av två eller flera olika kedjor.

Som med alla proteiner håller kollagen inte för evigt – en naturlig cykel av nedbrytning och regenerering sker konstant. Nedbrytningen kan dock förvärras av dagligt slitage och åldrande. Med åldern saktar kollagenproduktionen ner och bindvävsstrukturerna försvagas. Resultatet är att huden blir tunnare och lättare att skada, senor och ligament blir mindre elastiska, lederna blir stela och/eller mer smärtsamma att röra sig osv.

Kostkollagen & kollagenpeptider

Ett unikt inslag i GA Pet Food Partners håller på att samla in finaste kött- och fiskingredienser vid källan. Vi vet att dessa ingredienser naturligt innehåller kollagen, även om mängderna varierar mellan olika typer av djurvävnader. Om vi ​​testar olika delar av en hel kyckling till exempel, ser vi att kollagen är vanligast i huden, följt av slaktkroppen (från ben och brosk), med lägre mängder i skelettkött och inre organ (inälvor).

Kibbles gjorda med naturliga kollageninnehållande ingredienser, såsom vissa nylagade kött- och fiskmaterial, kommer att smälta och absorberas av husdjuret som ger byggstenarna (särskilt aminosyror glycin och prolin) för att kroppen ska göra mer kollagen, vilket kan hjälpa bibehålla friska ben, leder och hud.

Kollagenproteiner ger styrka och struktur till ben, brosk, hud och bindväv. Kollagen i djurfoder bryts ner till aminosyror och peptider av enzymer i magen och tunntarmen. De absorberade kollagenpeptiderna och aminosyrorna distribueras via blodbanan till resten av husdjurets kropp. Aminosyrabyggstenarna används för att bygga och återställa kollagenbaserade vävnader.

GA-skillnaden

Forskning har visat att peptider absorberas lättare från mag-tarmkanalen än intakt protein. För att maximera de potentiella fördelaktiga effekterna av kostkollagen är det viktigt att kollagen absorberas optimalt.

Tack vare vår senaste R&D arbete med proteinhydrolys och införandet av en innovativMycket smältbart protein (HDP), här på GA Pet Food Partners, kan vi "försmälta" kollagenet i våra utvalda kött- och fiskingredienser till kollagenpeptider genom att använda noggrant kontrollerad enzymatisk hydrolys innan vi införlivar dem i en läcker kibble.

Potentiella fördelar med dietkollagen och kollagenpeptider

Även om forskning på hundar och katter är begränsad, tyder bevis från studier på andra djur och människor på att intag av kollagen och kollagenpeptider i kosten kan ha många fördelaktiga hälsoeffekter hos husdjur.

Benhälsa

Kollagen är viktigt för benhälsan. Det ger proteinmatrisen ("byggnadsställning") på vilken förkalkning (benmineralisering) kan förekomma.

Benkollagen genomgår kontinuerlig nedbrytning, reparation och förnyelse, så det är viktigt att ge näring genom kostkollagen eller kollagenpeptider för att bibehålla livslånga starka, friska ben.

Hud- och kapphälsa

Liksom hos människor är hudens hudlager hos hundar huvudsakligen gjorda av kollagen - vilket ger ett bra utbud av kollagen i kosten bör hjälpa till att bibehålla hudens elasticitet och stödja hudens och pälshälsan.

Gemensam hälsa

Friska leder kräver friska brosk och ledband i synnerhet plus starka muskler, senor och bindväv - som alla innehåller höga halter av kollagen.

Att upprätthålla friska leder är lika viktigt hos unga, aktiva, friska hundar som att förhindra problem som följer med åldrande, som ledvärk och rörelseproblem.

Tillbaka till kunskapscentret

Dr Adrian Hewson-Hughes

Rådgivare för kost, livsmedelssäkerhet och innovation

Adrian tog examen från University of Sunderland med en BSc (Hons) i farmakologi och fortsatte att arbeta i ett multipel skleroslaboratorium vid Institute of Neurology, University College London där han doktorerade. Efter ytterligare flera år som "postdoc" i akademin vid universiteten i Cambridge och Nottingham, gick han med Mars Petcare och tillbringade 14 år med forskning och utveckling på Waltham Center for Pet Nutrition. Adrian ledde olika forskningsprojekt om smaklighet, utfodringsbeteende, näring och metabolism hos både katter och hundar, vilket resulterade i vetenskapliga publikationer, presentationer och produktinnovationer. I oktober 2018 gick Adrian med i GA, glad över möjligheten att stödja den fortsatta innovation och investering som GA åtar sig att föra produkter av högsta kvalitet till våra partners och våra husdjur.

Du kanske också gillar...

Artikel skriven av Dr Adrian Hewson-Hughes