Kollagen & kollagenpeptider i sällskapsdjur
Artikel av Dr Adrian Hewson-Hughes | Nutrition, Food Safety & Innovation Advisor, GA Pet Food Partners.
Vad är kollagen?
I naturen är kollagen ett protein som exklusivt finns hos djur, särskilt i hud, ben och bindväv hos däggdjur, fåglar och fiskar. Strikt taget är kollagen faktiskt en familj av proteiner, och tillsammans är de de vanligaste proteinerna hos däggdjur, och står för cirka en tredjedel av hela kroppens proteininnehåll.
Namnet kollagen kommer från det grekiska ordet lim 'KÓLLA', som betyder 'lim', och suffixet 'gen' betecknar att producera.
Vad gör kollagen?
I mycket enkla termer, kollagen(er) tillhandahåller/behåller den strukturella integriteten hos olika vävnader och organ i hela kroppen. Olika "typer" av kollagen finns i olika vävnader i kroppen. Ändå delar alla samma grundläggande egenskap att ha tre polypeptidkedjor lindade ihop i en trippel helixstruktur. Kollagen typ I, II och III är av mest intresse och relevans för våra husdjurs hälsa och välbefinnande.
Kollagen av typ I är det vanligaste kollagenet och utgör mer än 90% av proteinhalten i ben och är det största kollagenet av senor (denna typ av bindväv fäster muskler i ben) och ligament (denna typ av bindväv fäster ett ben till ett annat ben som håller ihop lederna), vilket ger struktur och styrka till dessa vävnader.
Typ I och III kollagen finns rikligt i hudens dermislager, vilket ger strukturellt stöd och elasticitet för att bibehålla fastheten och smidigheten i detta organ – en mycket viktig barriär för att hålla fukt i och invaderande organismer och gifter borta från kroppen.
Kollagen av typ II är den övervägande delen av brosk, den extremt starka, flexibla och halvstyva stödvävnaden som finns vid punkter där två ben möts, vilket ger en slät yta som gör att lederna lätt kan röra sig och en "kudde" -effekt för att absorbera stötar från påverkan, särskilt på ändarna av viktbärande ben (t.ex. höft, armbågsleder).
Kollagen finns också i alla glatta muskelvävnader, blodkärl, matsmältningssystemet, hjärtat, gallblåsan, njurarna och urinblåsan, vilket håller cellerna och vävnaderna samman.
Hur tillverkas kollagen?
Som alla proteiner är byggstenarna för kollagen aminosyror. Emellertid har kollagen en distinkt aminosyrasammansättning och sekvens, och är särskilt berikad med glycin (Gly) och prolin (Pro), såväl som ett derivat av prolin, hydroxiprolin (Hyp). Dessa aminosyror har ett regelbundet arrangemang i var och en av de tre kollagensubenhetskedjorna. Sekvensen följer ofta mönstret Gly-Pro-X eller Gly-X-Hyp, där X kan vara vilken som helst av olika andra aminosyrarester.
Alla typer av kollagen består av 3 polypeptidkedjor som formas till en trippel helix. Beroende på kollagentyp kan dessa tre kedjor alla vara identiska eller bestå av två eller flera olika kedjor.
Som med alla proteiner varar kollagen inte för evigt – en naturlig cykel av nedbrytning och regenerering sker konstant. Men nedbrytningen kan förvärras av saker som dagligt slitage och åldrande. Med åldern saktar kollagenproduktionen ner och bindvävsstrukturerna försvagas. Resultaten blir att huden blir tunnare och lättare att skada, senor och ligament blir mindre elastiska, lederna blir stela och/eller mer smärtsamma att röra sig osv.
Kostkollagen och kollagenpeptider
Ett unikt inslag i GA Pet Food Partners är att kunna samla in finaste kött- och fiskingredienser vid källan. Vi vet att dessa ingredienser innehåller naturligt kollagen, även om mängderna varierar mellan olika typer av djurvävnader. Om vi testar olika delar av en hel kyckling, till exempel, ser vi att kollagen är vanligast i huden, följt av slaktkroppen, (från ben och brosk), med lägre mängder i skelettkött och inre organ (inälvor).
Kibbles gjorda med naturliga kollageninnehållande ingredienser, såsom vissa nylagade kött- och fiskmaterial, kommer att smälta och absorberas av husdjuret som ger byggstenarna (särskilt aminosyror glycin och prolin) för att kroppen ska göra mer kollagen, vilket kan hjälpa bibehålla friska ben, leder och hud.
Kollagenprotein
Strukturellt protein som ger styrka och struktur till ben, brosk, hud och bindväv.
Mage
Kollagen i kosten bryts ner till aminosyror och peptider av enzymer i magen och tunntarmen.
Blodomlopp
De absorberade peptiderna och aminosyrorna distribueras via blodbanan till resten av kroppen.
Kollagenbaserad vävnad
Aminosyrabyggstenarna används för att bygga och återställa kollagenbaserade vävnader.
Potentiella fördelar med dietkollagen och kollagenpeptider
Även om forskningen på hundar och katter är begränsad, tyder bevis från studier på andra djur och människor på att intag av kollagen och kollagenpeptider via kosten kan ha ett antal positiva hälsoeffekter hos husdjur.
Benhälsa
Kollagen är viktigt för benhälsan. Det ger proteinmatrisen ("byggnadsställning") på vilken förkalkning (benmineralisering) kan förekomma.
Benkollagen genomgår ständig nedbrytning, reparation och förnyelse, så att ge näring genom kostkollagen eller kollagenpeptider är viktigt för att bibehålla livslånga starka, friska ben.
Hälsa för hud och päls
Liksom hos människor är hudens hudlager hos hundar huvudsakligen gjorda av kollagen - vilket ger ett bra utbud av kollagen i kosten bör hjälpa till att bibehålla hudens elasticitet och stödja hudens och pälshälsan.
Gemensamma hälsa
Friska leder kräver friska brosk och ledband i synnerhet plus starka muskler, senor och bindväv - som alla innehåller höga halter av kollagen.
Att upprätthålla friska leder är lika viktigt hos unga, aktiva, friska hundar som att förhindra problem som följer med åldrande, som ledvärk och rörelseproblem.